/ 19 nov 19

9 tips voor zuinig rijden

Enkele tips om minder brandstof te verbruiken

Gebruik de ECO-rijmodus

Nieuwere Volvo's zijn uitgerust met een Eco-rijmodus. Deze functie helpt u zuiniger te rijden en dus minder brandstof te verbruiken. Als u deze modus inschakelt, draagt het voertuig op een intelligente wijze bij aan een zuiniger rijgedrag. De functie ECO+ in vele Volvo's vermindert het brandstofverbruik met maximaal 5 %, afhankelijk van uw rijgedrag.

Plan uw route

Maak gebruik van het gps-systeem om uw traject op voorhand te plannen en om files, wegenwerken en verkeerde afslagen te vermijden. Geen gps in uw wagen? Zoek dan vóór u vertrekt informatie over uw route en het verkeer op het internet. Bekijk de wegen die u vaak neemt en kijk of er minder drukke wegen zijn die u ook kunt gebruiken. Misschien is de afstand iets langer, maar als de motor minder vaak moet starten en stoppen, bespaart u geld.

Anticipeer op wegomstandigheden

Rijd vlot zonder pittig optrekken en stevig remmen. Zo bespaart u brandstof en loopt u ook minder risico op een ongeval. Schakel de motor uit als u langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld als u vastzit in het verkeer. Begin te rijden zodra u de motor start en schakel deze meteen uit als u op uw bestemming aankomt.

Maak verstandig gebruik van accessoires

Accessoires zoals dakdragers, fietsdragers en dakkoffers hebben een aanzienlijk effect op de aerodynamica van uw voertuig en dus uw brandstofverbruik. Haal deze accessoires eraf als u ze niet nodig hebt. Hoe lichter uw voertuig, hoe minder inspanning er nodig is om te accelereren. Houd de ruiten en het zonnedak dicht op de snelweg en vervoer geen onnodige spullen in uw wagen.

Vermijd onnodige verplaatsingen

Laat uw wagen thuis voor korte verplaatsingen en kies voor de fiets of ga te voet. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor uw gezondheid en het milieu. Denk ook eens aan autodelen: zo bespaart u geld en helpt u files te voorkomen. Misschien is een video- of teleconferentie een passend alternatief voor een vergadering die ver weg van uw kantoor plaatsvindt.

Laat de motor niet aan een te hoog toerental draaien

Accelereer geleidelijk aan zonder te hoge toerentallen. Trek soepel en zacht op. Als u het gaspedaal harder induwt, verbruikt u namelijk meer brandstof. Denk eraan dat u ook met minder motorvermogen dezelfde snelheid kunt halen. Een vuistregel: schakel bij een benzinemotor vóór 2500 tpm en bij een dieselmotor vóór 2000 tpm naar een hogere versnelling.

Controleer regelmatig uw bandenspanning

Banden met een te lage spanning zijn niet alleen gevaarlijk, maar verslijten ook sneller en verhogen uw brandstofverbruik. Controleer daarom regelmatig of uw banden de juiste spanning hebben (kijk in het handboek van uw voertuig).

Schakel de airco uit

Als u de airco gebruikt, verbruikt uw wagen ook meer. Schakel deze dus uit, tenzij u echt niet zonder kunt. Hetzelfde geldt voor de klimaatregeling, hoewel deze niet zo veel brandstof verbruikt als een manueel airconditioningsysteem.

Houd uw voertuig in goede staat

Breng uw wagen regelmatig binnen voor onderhoud en laat uw onderhoudsboekje altijd invullen. Een regelmatig onderhouden voertuig verbruikt minder brandstof. Gebruik ook alleen de aanbevolen brandstof en olie voor uw voertuig met het oog op een optimaal brandstofverbruik (kijk in het handboek van uw voertuig).

Ruim 100 direct leverbare Volvo Selekt-tweedehandswagens staan op u te wachten

Sluit x