/ 20 aug 18

Met de Volvo XC60 naar de Ardennen

Oostendenaar Dominique won een weekje testrijden met onze Volvo XC60. Hij trok met zijn gezin richting Ardennen en pende voor ons een reisverslag neer.

De waarheid komt uit een kindermond

Of we een weekje de ‘Volvo XC60’ willen testen in de Ardennen? Daar moesten we geen twee keer over nadenken. En dus lieten we onze eigen wagen op stal, en trokken ‘preus lik fjirtig’ richting Spa. Een reisverslag.

“Hier is hij dan”, zegt de verkoper van Automobilia in Brugge. “Niet slecht, hé”. Een understatement dat kan tellen. Wat onwennig ontvangen we de autosleutels. “Dan zien we je volgende week terug”. Na een deskundige uitleg rijden we huiswaarts. Thuis staat mijn zoon Simen (5) me op te wachten. “Wow, zo’n coole auto”, is zijn eerste reactie. Als fan van Cars en Hotwheels is hij een kenner. En de waarheid komt uit een kindermond, zegt men. In dit geval klopt de stelling alvast. “Mag ik er even in zitten?”, vraagt zus Noé (3). Ze kan maar net aan de klink. “We kunnen vertrekken”, lacht ze.

Klaar om te vertrekken

Toch maar eerst even de koffer vullen. En dat gaat bijzonder vlot. Speelgoed, zwemkledij, wandelschoenen, valies, ... Zowat alles kreeg probleemloos een plekje. We sluiten onze iPhone via Bluetooth aan op de boordcomputer. Klaar om te vertrekken.

Onderweg voelen we ons best wel veilig. De Volvo XC60 is uitgeroepen tot ‘veiligste auto’ na de Euro NCAP tests 2017. Niet verwonderlijk. De wagen bevat de nieuwste technologieën en meest geavanceerde veiligheids- en rijassistentiesystemen. Zoals de Rear Collision Warning met remmen bij stilstand, de Pilot Assist, de Blind Spot Information System (BLIS™) met stuurhulp en Cross Traffic Alert, de City Safety met stuurhulp, de Lane Keeping Aid, de ‘Run off road’-beveiliging, de Driver Alert Controle, en de Distance Alert. Om er enkele te noemen. Indrukwekkend.

De trip vliegt voorbij

Normaal is het minst leuke aan een trip naar de Ardennen de autorit er naartoe. Niet dus, in deze Volvo XC 60. De trip vliegt voorbij. Zonder zelf te vliegen op de snelweg uiteraard. Daar zorgt de Adaptive Cruise Controle wel voor. Een mix van de Oostendse DJ Yamo vanop mijn iPhone zorgt voor de nodige sfeermuziek. Na het verkennen van het interieur mét panoramisch dak, zijn de kids intussen in dromeland beland. De wagen rijdt opvallend zacht. Dat bewijst het gesnurk achteraan. We zetten Yamo wat luider.

Eens toegekomen in Spa testen we een ander snufje uit. De oprit van ons huisje is bijzonder smal. “Lukt dit wel?”, vragen we ons af. Geen probleem, zo blijkt. Dankzij de 360° camera. Indrukwekkend, opnieuw.

Mooier kan niet

De Ardennen als decor om de Volvo XC60 te testen. Mooier kan bijna niet. Middenin de natuur, in een heuvelachtig landschap. We reden onder andere naar Houffalize, Coo, Robertville, en Durbuy. Genietend van het zicht, maar vooral van de wagen. Anderlecht is net op dat moment in Durbuy het voetbalseizoen aan het voorbereiden. We merken de Tesla op van voorzitter Marc Coucke. Maar jaloers waren we niet. Geef ons maar deze witte Volvo XC60. Klasse, rijplezier, én veilig. En op de New York Auto Show verkozen als ‘World Car of the Year’. Meer dan terecht, lijkt ons.